نکات کوهنوردی چیست؟چگونه در فصول مختلف سال ایمن و راحت به قله برسیم؟

مهم ترین نکات کوهنوردی که باید قبل از شروع پیمایش از هر کوهی بدانید آب و هوا و فصل صعود تجهیزات لازم شماست. کوهنوردی نکات مهم فراوانی دارد پس با ما در این مقاله از سایت کوه بیست همراه باشید تا طریقه رفتن به سفر کوهستانی لذت بخش را با هم بررسی کنیم.
برای اطلاع از دیگر اصول کوهنوردی، نکات و فواید ورزش کوهنوردیو خرید تجهیزات کمپینگ به سایت کوه بیست مراجعه کنید.
اصول کوهنوردی در پیمایش از کوه
یکی از اساسیترین نکات کوهنوردی مسیریابی است. برای صعود صحیح، باید نحوه خواندن نقشهها و کار با GPS و قطب نما را بدانید. درست است که گاهی در جاده تابلوهایی برای راهنمایی مسافران وجود دارد، اما علاوه بر آن باید نقشه خواندن را هم بلد باشید.

سعی کنید از مسیر اصلی منحرف نشوید و مسیر جدیدی ایجاد نکنید. برای اینکه در شبهای کوهستانی با مشکل تاریکی و سردی هوا مواجه نشوید به موقع برگردید و در دامنهها و مسیرهای کنار صخره ندوید.
اگر میخواهید بدانید کلا کوهنوردی چیست و فوايد كوهنوردي چه میباشد این مقاله را از دست ندهید.
نکات ساده تغذیه در برنامه کوه نوردی
مطمئن شوید که غذا و آب کافی همراه خود دارید. به طور کلی با افزایش ارتفاع باید از غذاهایی استفاده کنید که به آب و اکسیژن کمتری نیاز دارند تا از مشکلات گوارشی جلوگیری شود. برای جلوگیری از ضعف بدن در هنگام فرود باید غذاهای سنگین تر مصرف شود. یکی از اصول کوهنوردی درست درباره تغذیه این است حتما کربوهیدراتهایی مانند نان و سیب زمینی مصرف کنید.
زیرا کربوهیدراتها به سرعت هضم کمک میکنند و سوخت لازم برای ادامه فعالیت را در اختیار کوهنورد قرار میدهند. آزاد شدن انرژی از چربیها در بدن، به اکسیژن و آب زیادی نیاز دارد؛ بنابراین از غذاهای چرب در ارتفاعات استفاده نکنید.در طول مسیر آب کافی بنوشید تا دچار سرگیجه و ضعف ناشی از کم آبی نشوید.
علاوه بر این، یکی دیگر از نکات کوهنوردی درباره تغذیه آب و محلول ORS یا ترکیب نمک، شکر و آب برای جلوگیری از کم آبی و گرمازدگی بسیار مهم هستند. علاوه بر این، حمل یک فلاسک کوچک برای نوشیدنی گرم لذت بیشتری را در سفر به ما می دهد.
مقالات مفید : تغذیه کوهنوردی
برای پیاده روی به چه وسایلی نیاز داریم؟
هر سبکی از سفر به تجهیزات مناسبی نیاز دارد که سفر را برای ما آسانتر کند و از آسیب در مواقع اضطراری محافظت کند. درست است که مبانی کوهنوردی افراد تازه کار با کوهنوردان حرفهای متفاوت است و به تجهیزات تخصصی و خاصی نیاز ندارد، اما به حداقل تجهیزات و نکات کوهنوردی باید توجه کرد که سفر را برای ما لذت بخش تر کند.
1- لباس مناسب
بسته به منطقه و فصل سفر، لباس مناسب کوهنوردی که برای صعود انتخاب میکنید متفاوت است؛ اما به طور کلی لباس کوهستانی مناسب از سه لایه تشکیل شده است: لایه زیرین آن از پشم گوسفند است که بدن را گرم نگه می دارد و به سرعت خشک می شود.
لایه بعدی از پشم گوسفند ضخیم است که سریع خشک می شود و مانند لایه زیرین سبک و راحت و ضد باد است. لایه بیرونی ضد آب و ضد باد بوده و باید قابل تنفس باشد. این لباس بیرونی معمولاً در کوهستان به رنگ های فسفری است و مشخص است که افراد به راحتی یکدیگر را پیدا می کنند.
2- کفش های پیاده روی
یکی از مهمترین نکات کوهنوردی کفش داشتن کفش مناسبی است که باید پاهای شما را در مسیر حمل کنند، بنابراین اگر کفش مناسبی را انتخاب نکنید، در ابتدای مسیر شما را نیمه راه میگذارد. بنابراین کفشهای سبک، راحت، ضد آب و ترجیحا ساق دار را برای محافظت از پا در برابر پیچ خوردگی، با اصطکاک و همچنین برای اینکه به راحتی لیز نخورید یا در هوای سرد پاهایتان داخل کفش یخ نزند انتخاب کنید.
3- کوله پشتی
وسیله دیگری که به اندازه وسایل قبلی در نکات کوهنوردی اهمیت دارد کوله پشتی است. سعی کنید یک كوله پشتي استاندارد با سایز مناسب بردارید تا در یک سفر طولانی خسته نشوید. برای یک برنامه یک روزه کوله پشتی 40 لیتری مناسب است.
سایر تجهیزات : جوراب، دستکش، کلاه ضخیم، گتر (در مسیرهای برفی)، کیف بقا، چراغ جلو، باتوم، عینک آفتابی و ضد آفتاب.

در پیاده روی این نکات کوهنوردی سیار مهم هستند
تنفس صحیح هنگام پیاده روی بسیار مهم است. سعی کنید قدمهای خود را کوتاه، آهسته و پیوسته نگه دارید. هر چه بیشتر حرکت کنید و به موقع استراحت کنید، بیشتر میتوانید مسیر را طی کنید و دیرتر خسته میشوید. تنفس منظم و ارادی و دم از طریق بینی و بازدم از طریق دهان به این کار کمک میکند.
1- آمادگی جسمانی بالا
سعی کنید با آمادگی جسمانی به پیاده روی بروید و حتی قبل از برنامه خود، سه روز در هفته را به تمرینات آرامش بخش و هوازی اختصاص دهید. اگر برنامه شما سختی بالایی دارد، باید خودتان را بیشتر آماده کنید. قبل از حرکت سعی کنید با راهنمایان کوهستان و افراد مجرب مشورت کنید و از مشاوره آنها استفاده کنید و نکات کوهنوری مخصوص آن مسیر را دریابید.
در محیطی مانند کوهستان که با خطرات همراه است باید مراقب خود باشید و نکات ایمنی کوهنوردی را رعایت کنید و خود را در دام خطرات قرار ندهید! این ممکن است صدمات جبران ناپذیری به شما وارد کند.
2- بررسی آب و هوا قبل از شروع برنامه
قبل از اینکه به دل طبیعت بروید، حتما آب و هوا را چک کنید و نکات کوهنوردی لازم را مدنظر بگیرید. رفتن به قله را همیشه میتوان به تعویق انداخت، به خصوص وقتی که در هوای خوب صعود میکنید، هم احتمال موفقیت شما در رسیدن به ارتفاعات زیاد است و هم از بودن در کوهستان لذت بیشتری خواهید برد.
بسیاری از افراد توصیه میکنند که خود را به پیشبینی روز قبل محدود نکنید و در صورت امکان شرایط آب و هوایی را در طول مسیریابی بررسی کنید تا در صورت لزوم زمان و انرژی کافی برای عقب نشینی داشته باشید.
3- لوازم اضطراری و ضروری را همراه داشته باشید.
در کوهپیمایی تصادفات و صدمات زیادی رخ میدهد زیرا کوهنوردان قدرت نیروهای طبیعی در کوه را دست کم میگیرند یا به تواناییهای خود بیش از حد اعتماد میکنند و جانب احتیاط را رعایت نمیکنند. چنین آسیبهایی که اکثر حوادث ناگوار در کوهستان را تشکیل میدهند، کاملا قابل پیشگیری هستند.
در این نکات کوهنوردی همیشه (به خصوص در مناطق بکرتر) وسایل ضروری اضافی را همراه داشته باشید، ممکن است اینطور به نظر نرسد، اما گاهی اوقات داشتن یک جفت دستکش اضافی می تواند جان شما را نجات دهد. اگر در برنامه های پرخطر شرکت میکنید، میتوانید پناهگاههای انفرادی سبک و جمع و جور با خود ببرید.
4- مهارتهای امداد و نجات و اقدامات بروز خطر
در نکات کوهنوردی باید بدانید که در شرایط استرس زا با خطر و آسیب مواجه میشوید و به همین دلیل احتمال اشتباه بودن این تصمیمات و بدتر شدن اوضاع زیاد خواهد بود. یک فرد کاملاً آموزش دیده کسی است که بدون فکر کردن در این مواقع عمل میکند.

کسانی که ساده لوحانه معتقدند حادثه بدی رخ نخواهد داد، ممکن است در مواجهه با چنین موقعیتهایی به دلیل عدم آمادگی ذهنی، تصمیمات بسیار بدی (مانند میانبرهای کور) بگیرند. بنابراین، حتی در سادهترین مسیرها، هرگز تصادف را دور از خود نبینید.
5- تنها به کوه نروید
کوهنوردی یک ورزش گروهی است پس به تنهایی کوهنوردی نکنید. با توجه به اینکه در طبیعت و محیطی ناشناخته هستید، قطعا خطرات احتمالی برای شما وجود خواهد داشت.
6- قدمهای خود را تنظیم کنید
قدم زدن صحیح یکی از مهمترین نکات کوهنوردی است که در صورت عدم رعایت آن باعث آسیب جدی به بدن و دلسردی از این ورزش جذاب میشود. خیلیها دوست دارند با گامهای سریع و شتابزده هر چه سریعتر به قله برسند، اما جالب است بدانید که برداشتن گام آرام و مداوم یکی از مهمترین نکات کوهنوردی است که باید رعایت شود. تنظیم پلهها با شیب کوه و ضربان قلب و عضلات پا یکی از نکاتی است که با رعایت آن تجربه بینظیری از کوه پیمایی را خواهید داشت.
7- از سر راه خود خارج نشوید
هنگام صعود به هیچ عنوان از مسیر صاف کوه خارج نشوید. با خروج از مسیر صاف ممکن است سنگ پرتاب کنید و سایر کوهنوردان را مجروح کنید. با خارج شدن از مسیر پیاده روی، احتمال گم شدن را تا حد زیادی افزایش میدهید.
8- انرژی خود را تقسیم کنید
علاوه بر مسیر صعود به قله، مسیر فرود را نیز پیش رو دارید. یک کوهنورد حرفهای و آماده این نکات کوه نوردی را میداند و تمام توان خود را صرف صعود به کوه و فتح قله نمیکند بلکه با تقسیم انرژی خود صعود و فرود بینقصی را تجربه میکند.
کوهنوردی زمستانی بیش از هر زمان دیگری نیاز به برنامه ریزی دارد. برای دوری از اتفاقات بد و خطرات احتمالی باید در این فصل احتیاط کرد.
اصول کوهنوردی تابستانی
تابستان است و میخواهید کوهنوردی را شروع کنید اما نمیدانید چه تجهیزاتی باید داشته باشید؟ باید نکته های کوهنوردی در تابستان را بدانید و از تجهیزات لازم آگاه باشید که این کار به شما کمک میکند تا با خیال راحت و بدون نگرانی صعود کنید. همچنین کوهنوردان حرفهای نکاتی را میدانند که باعث میشود با کمترین خطر به قلهها صعود کنند.
با دانستن نکات کوهنوردی در تابستان میتوانید از خود و وسایل خود محافظت کنید. اما شما که به تازگی كوه پيمايي را شروع کردهاید یا قصد شروع آن را دارید، حتما باید با وسایل مورد نیاز و اصول کوهنوردی در تابستان آشنا شوید.
وسایل مورد نیاز برای کوهنوردی در تابستان
کفش مناسب
لباس کوهنوردی
دستمال سر
جوراب مناسب
بطری آب
کمل بک
کوله مناسب
عینک آفتابی
کلاه آفتابی
کرم ضدآفتاب
باتوم
تنقلات شیرین
دستکش نخی
کیف کمری
زیر انداز از وسایل کوهنوردی
وسایل بهداشتی
جعبه کمک های اولیه
چراغ قوه
آموزش کوهنوردی
اصول کوهنوردی در زمستان
در زمستان، روزها کوتاهتر است. صبح زود خانه را ترک کنید تا از تاریکی شب در امان بمانید.یکی از نکات کوهنوردی در زمستان که باید بدانید این است که کوهنوردی در زمستان بیشتر از کوهنوردی در تابستان وقت گیر است. در زمستان با موانع بیشتری روبرو میشوید و ناخودآگاه سرعت خود را تا حد زیادی کاهش میدهید. هنگام برنامه ریزی به این نکته توجه کنید.

یکی از نکات مهم کوهنوردی و سنگنوردی در زمستان این است که وسایل برقی و وسایلی که با باتری کار میکنند در هوای سرد ضعیفتر عمل میکنند. بنابراین، یک باتری و پاوربانک اضافی همراه داشته باشید. از تلفن همراه زیاد استفاده نکنید و زیاد به آن وابسته نشوید.گاهی برف مسیرهای اصلی را میپوشاند و همین امر باعث گمراهی کوهنوردان میشود. مسیر را از قبل مشخص کنید و نقشه راه را با خود ببرید.
تغذیه در هوای سرد و کولاک کوهستان
فعالیت بدنی در هوای سرد کالری بیشتری میسوزاند. پس باید تغذیه خوبی داشته باشید. از غذایی استفاده کنید که بدن شما را گرم نگه دارد.کم آبی باعث تسریع سرمازدگی میشود. آب کافی بنوشید. اگر احساس تشنگی میکنید به این معنی است که بدن شما کم آب شده و باید آب بنوشید.
کلیدی ترین نکات کوهنوردی زمستانی گرم و خشک نگه داشتن بدن است. اگر در زمستان هنگام کوهنوردی عرق میکنید، به این معنی است که در پوشش خود اشتباه کردهاید. در این شرایط بدن و لباس شما خیس و سرد میشود. در ادامه چند پیشنهاد برای نحوه لباس پوشیدن برای کوهنوردی زمستانی به شما میدهم.
لباسهای بالاتنه
هنگامی که در سرما کوهنوردی میکنید، باید سه لایه لباس بپوشید تا بالاتنه خود را گرم نگه دارید:
لایه زیرین
نوع لایه عایق
لایه رویی
اگر احساس گرما کردید، یک لایه بردارید تا عرق نکنید. از پوشیدن لباسهای نخی خودداری کنید. لباسهای نایلونی رطوبت را جذب میکنند، عبور میدهند و به سرعت خشک میشوند.
پایین تنه
شما چندین گزینه برای پوشاندن پایین تنه خود دارید. در ای قسمت نکات کوهنوردی اگر دما بسیار پایین است یا برف شدید میبارد، باید یک لایه پایه و یک لایه ضد آب بپوشید. برای گرم نگه داشتن پاها میتوانید از شلوار اسکی استفاده کنید یا از شلوارهای پشمی گرم زیر شلوار استفاده کنید.
دست ها
همیشه دستکش بپوشید. هنگامی که در هوای سرد کوهنوردی میکنید، دستان شما گرم است و یک جفت دستکش ضدآب سبک کافی است.
کفش
برای بالا رفتن از برف باید چکمه بپوشید. در این قسمت مقاله نکات کوهنوردی باید بدانید چکمههای پیادهروی ضد آب و معمولی نیازهای شما را برآورده میکند. اما اگر در زمستان زمان زیادی را به پیاده روی میگذرانید، بیشتر هزینه کنید و یک چکمه کاملا عایق تهیه کنید. چکمههای عایق حرارت را بسیار بهتر از چکمههای پیاده روی معمولی حفظ میکنند.
به خصوص اگر از جورابهای پشمی استفاده میکنید. اگر در برف رد نشده راه میروید، گتر بپوشید تا برف به کفش شما نرسد. حتما یک جفت جوراب اضافی در کیف خود داشته باشید تا در صورت خیس شدن سریع آنها را تعویض کنید.
یخ شکن
به غیر از گرم و خشک نگه داشتن بدن خود، باید برای راحتی و ایمنی خود تجهیزاتی تهیه کنید. کوهنوردی در زمستان یعنی رفتن به دل یخ و برف؛ بنابراین پا باید چسبندگی و اصطکاک خوبی با زمین داشته باشد تا لیز نخورد. چکمههای مخصوص برف و یخ نوردی و یخ شکن گزینههای خوبی برای کوهنوردی در زمستان هستند.

برخی از یخ شکن ها میخهای بزرگتری دارند و دوام بیشتری دارند که برای بالا رفتن از یخ سست و شیب های لغزنده ایدهآل هستند. یکی از مزایای یخ شکن این است که میتوانید هر زمان که بخواهید آنها را ببندید و باز کنید. اگرچه پوشیدن یخ شکن کفش را سنگینتر میکند، اما آنقدر سنگین نیست که آزاردهنده باشد یا کوهنوردی شما را مختل کند.
فریم های فلزی برای عبور از یخ
Snowshoes فریمهای فلزی هستند که داخل کفش قرار میگیرند و برای برفهای عمیق مناسب هستند. این کفشها پهنتر از کفش هستند که باعث میشود تعادل فرد روی برف بیشتر شود. با توجه به سطح مهارت کوهنورد و عمق برف، میتوانید از انواع کفشهای برفی مناسب با شرایط استفاده کنید.
جمع بندی
کوهنوردی یک ماجراجویی تمام عیار است که نباید آن را دست کم گرفت و باید اصل کوهنوردی مسئولانه را بدانید. علاوه بر دانستن روش صحیح پیمایش، باید با نکات کوهنوردی مانند نقشه خوانی، جهت یابی و طناب زدن نیز آشنا باشید و درک مناسبی از شرایط آب و هوایی منطقه ای که میخواهید پیادهروی کنید داشته باشید. حتما از سازمانهای معتبر یا دوستانی که تجربه کوهنوردی در مکان مورد نظر شما را دارند مشاوره بگیرید.
چرا فروشگاه کوه بیست بهترین تجهیزات را برای کوهنوردی دارد؟
در انتهای مقاله نکات کوهنوردی بد نیست بدانید که متخصصین کوهنورد کوه بیست با تجربه چندین ساله در مربیگری کوهنوردی مهم ترین وسایل مورد نیاز شما را با بهترین کیفیت و مقرون به صرفه ترین قیمت در فروشگاه کوه بیست عرضه کردهاند.
برای اطلاع از آخرین اخبار و وسایل وهنوردی میتوانید پیج اینستاگرام کوه بیست را دنبال کنید.
سوالات متداول
- مهمترین اصول کوهنوردی و قوانین کوهنوردی چیست؟
یکی از نکات کوهنوردی درک کامل مسیر صعود، فصل کوهنوردی، تجهیزات لازم مناسب فصل، کمک های اولیه و …
- کوهنوردی در تابستان و زمستان چه نکاتی دارد؟
در تابستان باید مواظب میزان تعریق و آفتاب سوختگی خود باشید.
یکی از نکات کوهنوردی در زمستان باید مراقب مسیر های یخ زده و سرما زدگی باشید.