دسته‌بندی نشده

کوه سبلان ؛ سومین قله مرتفع ایران

از آنجایی که کشور عزیزمان ایران در کمربندهای کوهستانی فراوانی قرار گرفته، می‌توان کوه‌ها و کوهستان‌های فراوانی را در سراسر کشور پهناورمان دیده و حتی فتح کنیم. در این مقاله از مجله سایت کوه بیست قصد داریم تا به معرفی کوه سبلان ، کوه همیشه سفید ایران بپردازیم.

کوه سبلان جزو مناطق بسیار مشهور در ایران به شمار می‌رود و در ۳۵ کیلومتری اردبیل و ۲۵ کیلومتری شهرستان مشگین شهر واقع شده است. 

مسیر دسترسی به کوه سبلان

دسترسی به کوه سبلان اصلا سخت نیست. در واقع چندین و چند مسیر برای راه‌یابی به این منطقه و استفاده از مناظرش وجود دارد.

مسیر دسترسی به کوه سبلان

مسیر اول؛ گذر از لاهرود!

 برای صعود از قسمت شمالی این قله باید از این مسیر به کوه سبلان رسید. باید از لاهرود اط طریق جاده اردبیل به مشکین‌ شهر، جانب جنوب گذر کرد تا به مقصدم یعنی آبگرم شابیل رسید. با خودرو می‌توانید از آبگرم شابیل خود را به پناهگاه رساند. در ادامه می‌توانید از دو روش برای بالا رفتن استفاده کرد. استفاده از لندروورهای مخصوص و یا پیاده روی دو راهی هستند که می‌شود از آنها برای بالا رفتن استفاده کرد.

مسیر دوم؛ مبدایی به نام آلوارس!

 پیست اسکی آلوارس مبدا صعود از بخش جنوبی کوه است. مسیر این پیست تا سرعین فقط ۳۰کیلومتر است و البته لازم به ذکر است که تمام مسیر رسیدن به این پیست آسفالت است. حدودا سیصد متری رسیدن به آلوارس، خروجی‌ای در سمت چپ وجود دارد که مسیر عشایر است و از طریق این مسیر امکان بالا رفتن وجود دارد. تا رسیدن به منطقه‌ای گوزی می‌توانید با ماشین‌های شاسی بلند یا پای پیاده مسیر را طی کرد این مسیر را اگر با پای پیاده بروید ۲ساعت اما اگر با ماشین طی کنید ۳۵ دقیقه زمان می‌برد.

مسیر سوم؛ از دریاچه قارا گول شروع کنید!

دریاچه قارا گول نقطه شروع مسیر صعود غربی کوه سبلان است. برای رسیدن به این نقطه در جاده تهران مشکین شهر می‌بایست به سه راهی لاهرود رسید و از آنجا به آب‌گرم شابیل عزیمت کرد. پس از حرکت از شابیل از طریق یک جاده خاکی به دریاچه قارا گول می‌توان رسید.

درباره کوه سبلان

مردم در آذربایجان کوه سبلان را« ساوالان » هم می‌نامند. ارتفاع قله سبلان۴۸۱۱متر است که همین واقعیت آن را پس از دو قله دماوند و رشته کوه علم کوه، تبدیل به سومین قله بلند تمام ایران کرده است. وجود انواع آبگرم‌های طبیعی در دامنه کوه، طبیعت بکر و استثنایی و منحصر بفرد و همچنین وجود و برف دائمی به واسطه یخچال‌های طبیعی که موجب ساخت پیستی اسکی با نام آلوارس شده است، جزو مهمترین و غیرقابل انکارترین جاذبه‌های این منطقه هستند. کوه ساوالان که در تالش هم نامی مجزا دارد و مردم این شهر آن را سلفون می‌نامند، در لیست آثار طبیعی ملی کشورمان هم ثبت شده است.

درباره کوه سبلان

گردشگران و کوهنوردان زیادی در زمان‌های مختلف سال از اقصا نقاط ایران و جهان برای کوهنوردی و بازدید از جاذبه‌های توریستی این منطقه بینظیر و قدیمی به مشگین شهر و نهایتا این منطقه سفر می‌کنند.

تاریخچه سبلان و زرتشت

مردم بومی این منطقه باور دارند که کوه سبلان محل بعثت و پیامبر شدن پیامبر زرتشتیان بوده است. در بخشی از کتاب «چنین گفت زرتشت»، که یکی از آثار بسیار مشهور نیچه هم محصوب می‌شود، اشاره‌ای کوتاه به پایین آمدن حضرت زرتشت از کوه سبلان شده است. با توجه به این نکته، این مکان میان مردم بومی به خصوص عشایر از ارزش بالایی برخوردار است و البته بسیار هم مقدس است.

جغرافیای کوه سبلان

کوه سبلان در زمره قله‌های آتشفشانی فعال است. این کوه از دره قره‌سو که شمال غرب اردبیل است شروع شده و در قسمت شرقی تا کوه قوشاداغ امتداد و ادامه دارد.

سلطان، هرم و کسری سه قله مشهور رشته كوه ساوالان هستند. یکی از جاذبه های گردشگری پیرامون کوه سبلان که به نوعی نماد و سمبل این کوه هم هست، سنگی طبیعی به شکل یک عقاب است. نام این سنگ که قارتال است و با این نام هم شهرت دارد، در جبهه غربی قله سبلان و در کنار یکی از جان پناه‌های کوه سبلان واقع شده است.


دریاچه قله سبلان

قطعا بارزترین جاذبه و ویژگی کوه سبلان دریاچه آن است که بیضی شکل است و در نوک این قله قرار گرفته است. عمق دریاچه کوه سبلان  حدود ۴۰ متر است. غیر از تابستان، آب این دریاچه در سایر ماه‌ها کاملا منجمد است.

به‌دلیل اینکه آفتاب به قسمت جنوبی دریاچه نمی‌تابد، این بخش از دریاچه در تمام روزهای سال از برف پوشیده است.

دریاچه قله ساوالان

آب موجود در این دریاچه از بارش باران و یا ذوب شدن برف‌های قله تامین می‌شود. پیرامون این دریاچه انواع سنگ‌هایی با ابعاد بسیار بزرگ قرار گرفته‌اند که بیشتر از جنس آندزیت، بازالت و تراکیت هستند و محل قرارگیری آن‌ها از بیرون تا داخل دریاچه است. این دریاچه با قرارگیری در نوک قله سبلان یعنی در ارتفاع ۴۸۱۱متری در لیست مرتفع‌ترین دریاچه‌های جهان قرارگرفته است. 

صعود به قله سبلان

وجود مسیرهای متفاوت از نظر موقعیتی و درجه سختی برای صعود از این قله جزو دیگر ویژگی‌های این کوه هستند.

مسیر شمال‌شرقی قله سبلان

قطعا متداول‌ترین مسیر صعود سبلان همین مسیر است. همچنین این راه می‌تواند مناسب‌ترین مسیر برای کوهنوردان مبتدی هم به شمار بیاید. با ماشین می‌توان به منطقه شروع این مسیر هم رسید که همان پناهگاه سبلان می‌شود.

از پناهگاه تا نوک قله پاکوب و پرچم جهت راهنمایی کوهنوردان تعبیه شده است.

طبق تجربه و البته با توجه به سرعت هر کوهنورد، از پناهگاه تا نوک قله را می‌توان در مدت ۴ الی ۵ ساعت طی کرد.

مسیر جبهه جنوبی قله سبلان

در مسیر جنوبی کوه سبلان جان پناهی وجود ندارد و تنها مکان برای استراحت و اقامت با عشایر در چادر آن‌ها است. ابتدای مسیر از چای گوزی است و بعد از آن دو مسیر برای صعود وجود دارد. اولین مسیر از منطقه قره مسجد می‌گذرد و اکثر کوهنوردان از این مسیر برای صعود استفاده می‌کنند و البته لازم به ذکر است که حدودا ۶ساعت این صعود طول می‌کشد. مسیر دوم به‌دلیل سختی زیاد مورد توجه نیست.

مسیر جبهه غربی قله سبلان

برای صعود به نوک قله کوه سبلان باید از دریاچه قاراگول شروع کرد. پس از شروع از این نقطه و به ترتیب عبور از هرم چال و یخچال بزرگ و طبیعی به جان‌پناه غربی رسیده و بعد از آن به نوک کوه سبلان می‌توان رسید.

جان پناه غربی در نقطه‌ای با ارتفاع ۴۲۰۰ متری واقع شده که همانطور که اشاره هم شد سنگ عقاب نماد کوه سبلان هم در این محل واقع شده است.

بهترین زمان سفر به کوه سبلان

اواسط بهار تا اواخر تابستان را می‌توان به عنوان بهترین زمان صعود به کوه سبلان در نظر گرفت. دلیل این است که سرمای منطقه کوه سبلان اجازه کوهنوردی بی دردسر ره به کوهنوران نمی‌دهد. علاوه بر آن طبیعت چشم نواز و استثنایی منطقه در فصل تابستان بسیار به لذت بردن از کوهنوردی و طبیعت گردی کوهنوردان کمک می‌کند. باید یادآور شد که این منطقه در فصل بهار مخصوصا در ماه‌های فروردین و اردیبهشت هوایی طوفانی دارد.

راهنمای صعود به قله سبلان

بدلیل درجه سختی متوسط کوه سبلان ، این منطقه یکی از محبوب‌ترین مناطق برای کوهنوردان مبتدی می‌باشد.

ارتفاعات در کوه سبلان از بعدازظهر به بعد طوفانی و همراه با بارش برف و باران است.

حتما قبل از سفر و نهایتا صعود کوهنوردان باید از تجهیزات کامل کوهنوردی خود و آمادگی جسمانی‌شان اطمینان حاصل نمایند.

در مشکین شهر و سرعین گروه‌های کوهنوردی متعددی وجود دارند که به‌صورت هفتگی به کوه سبلان صعود می‌کنند و از همین رو علاقه‌مندان می‌توانند با آنها به صورت تیمی و حرفه‌ای به کوهنوردی بپردازند.

مسیرهای صعود کوه سبلان پر است از پناهگاه‌ها و کمپ‌های تفریحی متعدد که به کوهنوردان قبل، حین و بعد از صعود خدمات متنوع ارائه می‌دهند.

ضمن ذکر رایگان بودن صعود از کوه سبلان باید اشاره کنیم که در مسیر صعود خود حتما در پاکیزه نگه داشتن طبیعت کوشا باشید.

جاهای دیدنی کوه سبلان

علاوه بر کوهنوردی، کوهنوردان، اسکی‌بازان و در کل ورزشکاران و عاشقان طبیعت می‌توانند بسیاری دیگر از امکانات دیدنی و طبیعی کوه سبلان  را مشاهده کرده و از آن‌ها استفاده کنند.

مناطق دیدنی قله ساوالان

پیست اسکی مهرگان آلوارس

پیست اسکی کوه سبلان آلوارس یکی از جاذبه‌های بینظیر گردشگری کوه سبلان در ۱۲ کیلومتری خود روستای آلوارس و البته در ۲۴ کیلومتری شهرستان سرعین اردبیل واقع شده است. افتتاح این مجموعه در سال ۱۳۸۴ بوده و از آن تاریخ به بعد اسکی‌بازان و کوهنوردان زیادی از سرتاسر جهان برای لذت برن از این رشته ورزشی به سرعین می‌آیند. تله‌سیژ، رستوران، فروشگاه و بسیاری دیگر از این دست امکانات رفاهی را می‌توان در پیست اسکی آلوارس سرعین تجربه کرد.

وسایل مورد نیاز سبلان

در واقع نوع تفریح شما وسایل مورد نیازتان را مشخص می‌کنند. چک لیست وسایل کوهنوردی و طبیعت‌گردی خود را با کفش، چادر، لباس و تجهیزات مناسب پر کنید.

بهترین فصل سفر به کوه سبلان

بدلیل اهمیت بالای انتخاب فصل برای صعود و سفر به کوه سبلان بنا داریم تا با ذکر چند نکته اضافه با توجه به معرفی پیست اسکی آلوارس، دوباره به این موضوع بپردازیم.

برای اسکی و علاقه‌مندان به این رشته طبیعتا زمستان بهترین فصل است. اما اگر برای نیتی دیگر می‌خواهید به این منطقه سر بزنید تابستان را برای عزیمت خود برگزینید.

پیاده روی در دامنه‌ این کوه و طبیعت بکرش لذتی خاص را به هر طبیعت گرد و کوهنوردی می‌بخشد. همانطور که اشاره کردیم مناسب‌ترین زمان برای صعود از سبلان فصول بهار و تابستان است.

هتل‌ها و اقامتگاه‌های نزدیک به قله سبلان

مانند دیگر کوهنوردان و طبیعت‌گردان می‌توانید شب پیش از صعودتان را در جان‌پناه شرقی اقامت گزیده و بعد از شروع و صعود صبحگاهی خود شب را در نوک قله و کنار دریاچه کمپ بزنید.

آیا سفر به سبلان فقط مختص کوهنوردان است؟

اگرچه سفر و رسیدن به دریاچه سبلان و در واقع صعود به نوک کوه سبلان نیازمند آمادگی جسمانی کوهنورد است، وجود مناطق بی‌شمار گردشگری می‌تواند فضا را برای هر نوع طبیعت‌گرد یا هر سطح کوهنوردی محیا کند.

قبل از شروع عزیمت هر کسی می‌تواند از طریق عکسهای موجود در اینترنت تمامی امکانات این منطقه را برسی کرده و بعد سفر خود را شروع کند.

وجود چشمه ها و آب های معدنی سبلان به همراه آبشارهای سبلان دلایلی هستند که این منطقه را برای هر نوع گردشگر و ورزشکاری مناسب کرده است. علاوه بر آن طبیعت بکر این منطقه پوشش گیاهی‌ای منحصربه‌فرد را برای عاشقان طبیعت به‌وجود آورده است. انواع گیاهان خودروی دارویی و وحشی، گیاهان زیبا و نایاب جزو زینت‌های این منطقه هستند. علاوه بر پوشش گیاهی، پوشش جانوری کوه سبلان هم زبان زد است به‌طوری که گونه‌های متنوعی در حال زیست هستند. عقاب مهمترین گونه جانوری این منطقه است که در واقع نماد کوه سبلان هم محسوب می‌شود.
این منطقه از پوشش گیاهی منحصر به فردی برخوردار است و شما می‌توانید

چرا باید به دیدن سبلان برویم؟

ویژگی‌های بینظیر و استثنایی این منطقه در کنار خاصیت آتشفشانی کوه ساوالان برای هر بشری جذاب و با ارزش است. طبیعت واقعی و بکر را می‌شود در هر مسیر صعود این کوه مشاهده کرد و از زیبایی آن لذت برد.

دریاچه ساوالان در نوک این قله که روی دهانه آتشفشانی آن قرار گرفته و قالب بیضی شکل دارد و آب آن حدودا ۲۸متر پایین‌تر از لبه‌های دهانه آتشفشان است.

چرا حتما باید به دیدن سبلان برویم

در فصول تابستان و بهار این دریاچه بدلیل دمای متعادل‌تر هوا ابی زلال و البته کمی مایل به رنگ سبز دارد. این دریاچه اما در سایر ماه‌های سال پوشید از یخ است.

بدلیل وجود برف در اکثر روزهای سال بخش پیست اسکی کوه سبلان که همان آلوارس است، مناسب‌ترین منطقه برای اسکی‌بازان است که در هر ماه و روز از سال به رشته مورد علاقه خود بپردازند.

خاک حاصل خیز و مراتع سرسبز نقشه این منطقه را استثنایی کرده است. همانطور که ذکر شد، داروهای گیاهی و کم یاب هم در این منطقه کم نیست. به راحتی می‌توان از میخک گرفته تا زرشک و روناس را در این منطقه یافت.

کوه بیست؛ یک دلیل برای کوهنوردی کوهنوردان است!

برای کوهنوردان داشتن تجهیزات کافی یک امر حیاتی است. نمی‌توان این دلیل را کتمان کرد. این بین فروشگاه کوه بیست تمامی تجهیزات کوهنوردی را با تنوع قیمتی، برندی و رنگبندی و غیره در خود جای داده است.

علاوه بر فروشگاهی مجهز، کوه بیست مجله‌ای بسیار مفید را برای افزایش اطلاعات کوهنوردان در رابطه با مناطق کوهنوردی کشور، راهنمای این ورزش، راهنمای خرید و انتخاب تجهیزات و غیره ترتیب داده است. علاوه بر مجله کوهنوردان و مشتاقان این ورزش می‌توانند به پیج اینستاگرام کوه بیست که از مطالب کوهنوردی پر شده است، مراجعه کنند.

سوالات متداول

قله سبلان كجاست ؟

قله سبلان در ۲۵کیلومتری مشكين شهر و ۳۵کیلومتری شهر اردبیل واقع شده است.

کوه سبلان چقدر ارتفاع دارد؟

کوه سبلان با ارتفاع ۴۸۱۱متری به ترتیب پس از دو قله دماوند شکوه ارتفاعات ایران و علم کوه آلپ ایران سومین قله مرتفع کشور است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا