نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت و اصول آن

سالهاست با پیشرفت تکنولوژی و تغییر سبک زندگی انسانها، مانند تغییر روزمرگیها، تغییر خواستهها و تغییر شکل تفریحات؛ اما بازهم با وجود تمام این توضیحات یک چیز است که همچنان بین انسانها و روابطشان جای دارد و از زندگی ما بیرون نرفته. در این مقاله از سایت فروشگاه کوهنوردی کوه بیست میخواهیم نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت را با هم مرور کنیم.
برپایی چادر، حلقه بجا مانده از گذشته
طبیعتگردی و کمپینگ همان فعالیتی است که انسانها همچنان آن را انجام میدهند و از آن دست نکشیدهاند. در این مطلب و امروز قصد داریم به آشنایی با نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت و در کل اصول چادرزنی در کوه، بپردازیم.

برپایی چادر کوهنوردی
همانطور که از نامش مشخص است بهترین مکان برای برپایی چادر مخصوص کوهنوردی، کوه است. در ایران بزرگ ما که همیشه پر بوده از مکانهای بکر و نفسگیر، میتوان به راحتی مکانهای مناسب را برای نصب چادر کوهنوردی، یافت و کنار دوستانمان از فضا لذت برد. برای مشاهده تجهیزات کمپینگ و نیز تجهیزات کوهنوردی کوه بیست اینجا کلیک کنید.
بهترین مکان برای برپایی چادر کوهنوردی
کشورمان ایران از شمال تا جنوب و از غرب تا شرق، یک منطقه و محیط تاریخی، زیبا و بکر برای ارائه در آستین دارد. حال قصد داریم تا دو نمونه از این مناطق که از قضا دارای فضاهای مناسبی هم برای کمپ کردن دارند، معرفی کنیم.
پارک ملی تندوره
این پارک که در شمال بجنورد واقع شده است، مکانی بسیار محبوب برای کمپ کردن کوهنوردانی است که با نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت آشنا هستند. گوش تا گوش پارک ملی تندوره را کوه های سر به فلک کشیدهای احاطه کردهاند، که مناسب و درخور کمپ زدن و گذراندن اوقات خاص کوهنوردان است.
ییلاق سلانسر
ییلاق سلانسر واقع در استان گیلان و شهر رشت به عنوان یکی از جذابترین مناطق ییلاقی کشور در نظر گرفته میشود و دلربایی این منطقه زمانی مشخص میشود که با پوشش گیاهی و جانوری آن و همچنین، قله سر به فلک کشیده درفک آشنا بشوید. این منطقه یعنی ییلاق سلانسر مانند پارک ملی تندوره میتواند خوراک و آرام بخش طبیعتگردانی باشد که با پار و طبیعت آشنا هستند.
از دیگر جاذبههای دیدنی مناسب کمپ زدن منطقه حفاظت شده سیاه کشیم انزلی واقع در بندر انزلی یا پیست اسکی الوارس در سرعین اردبیل و….، میباشند.
مقاله مرتبط: قله علم کوه
راهنمای نصب چادر و اصول اولیه
همانطور که گفته شد و تعدادی هم بعنوان نمونه ذکر شد، کشورمان سراسر پر شده از مناطق دلنشین و دست نخورده. پس تنها چیزی که ما نیاز داریم کمپ زدن و البته قبل از آن اصول چادر زدن است.

نکات چادر زدن
یک؛ توجه به مکانی که میخواهید بروید و زمانی که برنامهریزی کردهاید آنجا باشید. برای مثال شما در فصل گرما باید مناطق خوش آب و هوا را انتخاب کنید و اگر در این مسئله اشتباه کنید و بجای رفتن کنار یک رودخانه بکر یا یک جنگل سرسبز، بروید و در جایی خشک و گرم به برپایی چادر کمپ مشغول شوید، قطعا اسیر معضلاتی چون حیوانات و حشرات موزی و گرما، میشوید.
دو؛ همراه داشتن وسایل و امکانات کافی که بتوانند شما را در سخت ترین زمان ممکن یاری کنند. بهترین مثال برای این مورد انتخاب چادر مسافرتی است. اگر شما حتی کاملا با نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت هم آشنا باشید ولی چادر کوچکی نسبت به جمعیت یا کم امکانات در دستتان باشد بازهم دچار مشکل میشوید.
انتخاب چادر
همانطور که میدانید تنوع در چادرهای مسافرتی امروزه بسیار زیاد است، پس اگر همیشه به کمپ کردن میپردازید باید بدانید که مناطق ایدهآل شما کجاها است، پس در این صورت چادر خورد را هم باید متناسب با نوع مناطقی که همیشه میروید انتخاب کنید.
اصول برپا کردن چادر در جنگل
اگر بدنبال یک راهنمای مناسب در رابطه با چادر زدن در جنگل میگردید باید بدانید که مهمترین نکته هنگام برپایی چادر، چیزی مشترک است با سایر مدلهای چادر زدن. در واقع آن تناسب اندازه چادر با تعداد افراد، است . نکته دوم این است، که بدلیل بارانی بودن اکثر جنگل ها و رطوبت موجود در این نوع مناطق حتما از چادر های ضدآب استفاده کنید.
آموزش چادر زدن در کوه
همانطور که اشاره شد، تناسب ابعاد چادر با افرادی که میخواهند داخل آن بروند مهمترین نکته مشترک برای نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت و حتی خیابان است. اما برای کوه، نکات مهم برای چادر زدن وجود دارد که میخواهیم به آن اشاره کنیم.
نکته اول
تنوع در چادر های کوهنوردی به دسته های مختلفی مختص هر فصل، تقسیم میشوند. چادرهای سه فصلی که مناسب هر سه فصل پاییز، بهار و تابستان هستند و چادر های چهارفصل که کل سال را به آنهایی که نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت را بلدند، جواب میدهد که البته این نوع چادر بیشتر مناسب فصول سرد است اما مشکلی هم نیست اگر در سایر فصول استفاده شود.
نکته دوم
دومین نکته در مورد نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت که بسیار هم مهم است این است که کجا چادر را برپا کنیم. اولین گام در اصول چادرزنی در کوه انتخاب محل مناسب است. کف محلی که میخواهیم شروع به نصب کردن چادر بکنیم باید صافترین حالت ممکن را داشته باشد و شیب و همچنین سنگهای بزرگ نداشته باشد. قدم دوم استفاده از چکش و میخ برای برپایی چادر عصایی کوهنوردی است زیرا بدلیل سنگی بودن سطح کوه برای اتصال چادر به سطح باید از چکش و میخهای فولادی مخصوص استفاده شود.
نکته سوم و آخر
در صدر اصول و نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت این امنیت است که حرف اول را میزند. دوری از حیوانات وحشی و موزی یکی از موارد مشترک برای تمامی مدلهای کمپ زدن است. همچنین برای اسکان مسافران و کمپها در کوه دوری از محل ریزش سنگ و باد و حتی بهمن نکات ایمنی مهمی هستند. با این وجود این دو نکته حتما باید جزو راهنمای نصب چادر در کوه قرار گیرند.
انواع چادر کوهنوردی
اینکه چطور چادر بزنیم و چه نوع چادری بزنیم کاملا بستگی به نوع منطقهای که آنجا میخواهید بروید دارد. برای مثال مناطق صاف مانند انواع پارک جنگلی، بیابان و…. نیاز به چادر خاص و تخصصیای نیست هرچند که چند نکته مشترک در نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت و…. یکسان است. برای آشنایی با انواع چادر کوهنوردی مقاله ای با همین نام در سایت کوه بیست موجود است.
چادر زدن در کوه و طبیعت با چادر دیواره نوردی
برای صخرهنوردان و آنهایی که تجربه نصب کردن چادر در ارتفاعات بلند و کم عرض را دارند این نوع چادر بسیار معروف است. در واقع حتی هر کسی که با نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت آشنا است هم یکبار نام این نوع چادر به گوشش خورده. نام دیگر این چادر پرتلیج کمپین است و مناسب نصب روی دیوارههای صخره است.

چادر زدن در کوه و طبیعت با چادر دوپوش
همانطور که از نامش پیداست، شامل دو رویه پوششی است. این مدل هم نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت با این مدل چادر زیاد سخت نیست. رویهی خارجی آن مثل پتو کل چادر حتی ورودی را هم میپوشاند و بیشتر مانع نفوذ سرما و باران میشود و البته یک فاصله چند سانتی هم با رویهی داخلی باید داشته باشد.
چادر زدن در کوه و طبیعت با چادر تکپوش
نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت با مدل تک پوش همان نکات چادر زدن معمولی، را داراست. دارای سه لایه است، که به هم دوخته شده و جنس لایه خارجی چادر تکپوش نایلون است و از لایه میانی که مخصوص دفع رطوبت و آب است، محافظت میکند.
چادر زدن در کوه و طبیعت با چادر عصایی
این نوع چادر که با سایر مدلهای نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت متفاوت است، بسیار برای کمپ کردن در کوه مناسب است. دلیل این موضوع این است که بدلیل ناهموار بودن سطح در کوه و وجود باد و طوفان در این نوع مناطق چادر عصایی میتواند کاربردی باشد. چادر عصایی بدلیل نوع اتصالش به زمین همراه با میخهای فولادی مقابل باد و طوفان بسیار مقاوم و مناسب است.

چادر زدن در کوه و طبیعت با چادر گنبدی
نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت بسیار آسان است مخصوصا اگر از چادر گنبدی استفاده کنیم. این نوع چادر معمولترین نوع چادر است و همهی افراد که حتی یک بار تجریه چادر زدن را داشته باشند و با نحوه چادر زنی در طبیعت آشنا باشند، اصول برپا کردن چادر گنبدی را بلدند.
چادر زدن در کوه و طبیعت با چادر ژئودزیک
نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت با این چادر بسیار پیچیده است، زیرا این چادر از ساختار خاصی بهره میبرد و برپا کردن چادر ژئودزیک بسیار تخصصی است. لازم به ذکر است این مدل مانند چادر عصایی مناسب آب و هوای طوفانی و شرایط خاص جوی است چرا که بسیار محکم و سخت، است.
چادر زدن در کوه و طبیعت با کیسه بیواک
قطعا کوهنوردان و آنهایی که صعود کوهها برایشان تکراری شده و همچنین با نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت آشنا هستند، این کیسه را به خوبی میشناسند. کیسه بیواک جمع شدن و نصبش بسیار راحتتر و حتی گرمتر از چادرهای دیگر است. این چادر هیچ ستونی ندارد و فقط یک نفر داخلش جا میشود.

چادر زدن در کوه و طبیعت با چادر کوهنوردی اتوماتیک
تنها راهنمایی در رابطه با برپایی چادر اتوماتیک این است که آن را از کیسه دربیاورید و پایههای آن را باز کنید. این مدل مناسب آن افرادی است که تجربه زیادی در کمپ کردن ندارند و آشنایی زیادی با نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت ندارند. همانطور که اشاره شد نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت با این چادر نیازمند نکات خاصی نیست.
چادر زدن در کوه و طبیعت با چادر کوهنوردی هرمی
شما حتما باید با اصول و نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت آشنا باشید تا این نوع چادر را بتوانید نصب کنید. این چادر مناسب مناطق گرمسیری است و بدلیل جنس نازکش برای سرما مناسب نیست. باید اضافه کرد که ساختار این چادر با یک ستون وسط آن شکل میگیرد و بدلیل ظاهرش محبوبیت بالایی هم دارد.
نکات مهم برای برپایی چادر
اولین نکته: برای قدم اول در مناطق شرجی و بارانی حتما یک پلاستیک هم اندازه چادر مورد استفادهتون زیر آن بیاندازید. بعد از این نکته اطمینان حاصل کنید که لبههای آن از کنارههای چادر بیرون نزند که این کار موجب میشود آب ناشی از باران وارد چادر نشود.
نکته دوم: اگر درست با نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت آشنا باشید، میدانید که قبل از سفر باید از وجود همه اجزای چادر داخل کیفش اطمینان حاصل کرد. بعد از اینکه به منطقه کمپ نزدیک شدیم و خواستیم چادر را نصب کنیم همهی اجزا چادر را بیرون میاوریم و تکههای هر بخش را از کنار هم قرار میدهیم تا هنگام نصب هر بخش چادر قابل تمییز باشند.
سومین نکته: همانطور که بالاتر هم ذکر شد اگر در منطقهای بارانی کمپ کردید حتما از چادرهای دوپوش استفاده کنید. این باعث میشود تا از رویهی دوم آنکه مخصوص جلوگیری از باران است، استفاده کنید.
نکته چهارم: منطقهای را برگزینید که به اندازه کافی فضای مناسب برای نصب چادر و راه انداختن آتش را داشته باشد؛ یعنی محل آتش به اندازه ای نزدیک به آتش نباشد که با یک باد دود وارد چادر بشود.
چکیده بهترین نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت
به عنوان جمع بندی باید نکات پیشین را تکرار کرد؛ اما باز هم میشود بیشتر به نکات مهم برای چادر زدن، پرداخت. ضمنا علاوه بر نکاتی ذکر شده در این مقاله میتوانید برای اطلاعات بیشتر با ما از طریق پیج اینستاگرام کوه بیست در ارتباط باشید تا مطالب بیشتری را تحت عنوان مشاوره به شما ارائه بدهیم.
قدم اول
محکم بودن قدم اول بسیار مهم و حیاطی است. در مسئله چادر زدن گام اول و مهم این است که قبل از سفر از انتخابهایمان، آمادهسازی وسایلمان و مشخص شدن تعداد همسفرانمان مطمئن باشیم.
قدم دوم
چادر مناسب را انتخاب کنیم. نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت بسیار مقوله مهمی است و همین مسئله باعث میشود تا به این فکر کنیم که انتخاب یک چادر مناسب با محیط و منطقه مقصدمان تا چه اندازه حیاطی است.
قدم سوم
نصب چادر با حوصله و صبر. فرض کنیم همهی ما نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت را بلدیم؛ اما نکتهای که ممکن است خیلیها فاقد آن باشند صبر است. پس هنگام برپا کردن چادر حتما نهایت دقت و حوصله را به خرج دهید.

سوالات متداول
مهمترین نکات چادر زدن در کوهنوردی کدامند؟
نکات و نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت هم میتواند آسان باشد هم تخصصی. تنها این بین نوع چادر و منطقه ای که میخواهیم برویم مهم است که چگونه باشد. برای کوهنوردی، همانطور که بالاتر اشاره شد، با توجه به شرایط جوی موجود در مقصدمان نوع چادر را انتخاب میکنیم، که میتواند مثلا چادر ژئودزیک باشد یا گنبدی یا اصلا چادر نباشد و کیسه بیواک تکنفره باشد.
مکان احداث چادر باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
نحوه چادر زدن در کوه و طبیعت و همچنین مهمترین نکتهی این روند این است که سطح صاف و خالی از سنک و چوب و… را انتخاب کنیم؛ نکتهی بعدی شیب نداشتن آن منطقه است و نکتهی آخر از خطرات موجود مانند حیوانات وحشی دور بودن میباشد.