سفرکوهنوردی

تنگه رغز را به یاد بسپارید؛ عروس تمامی تنگه‌های ایران زمین

عروس تنگه‌های ایران، لقب یکی از اعجاب‌انگیزترین دره‌ها به نام «  تنگه رغز » می‌باشد. برای رسیدن به این تنگه بی‌نظیر، باید سفری ماجراجویانه و نیز هیجان‌انگیز را آغاز کنید و رهسپار استان فارس شوید تا در نزدیکی شهر تماشایی شهرستان دارآب ، این تنگ زیبا و اسرارآمیز را ببیند. با سایت فروشگاه کوهنوردی کوه بیست همراه باشید تا شما را به دل این نقطه دیدنی کشورمان ببریم.

معرفی تنگه رغز در کوه بیست

تنگه رغز ، عروس تنگه‌های ایران، جایی است که آب و سنگ در برخوردی هزاران ساله انواع جلوه‌‌های زیبای معماری طبیعت را ایجاد کرده‌ا‌ند. هر آبشار یا آبگیر با دیگری متفاوت می‌باشد و هرکدام زیبایی خاص خود را داراست. دیواره‌‌های بزرگ و عظیم در تنگ رغز، در طول مسیر گاه سر به هم آورده‌ا‌ند و یک غار را تداعی ‌کنند و گاه از هم فاصله خواهند گرفت و محوطه‌ای زیبا می‌سازند. صدای دلنشین آبشار، فرود و صعود‌ زیبا، شنا در میان حوضچه‌‌های زلال و دیدن ماهی‌‌ زیبای قزل آلا ، همه و همه از جمله دقایق جذاب و به ‌یادماندنی حضور در تنگه زیبای ‌رغز می‌باشند.

آبی که در تنگه رغز جریان دارند، از چشمه‌ای در دل جنگل نشات می‌گیرند و تا دره جنوبی که به زمین باز می‌گردند در طول دره‌ای به مسافت پنج کیلومتر جریان دارند و در طی مسیر، شصت حوضچه طبیعی زیبا و ده‌‌ها آبشار و آبگیر کوچک و بزرگ و ایجاد می‌کنند. حوضچه‌ تنگه رغز عمقی بین ۶ تا ۲۰ متر دارا هستند که طول آن‌ها به ۱۰۰ متر نیز می‌رسد و داراب دیواره‌‌های بلندی دارد که در میان آن‌ها سهم کوچکی از آسمان نمایان می‌باشند. دره رغز، به طول تقریبی چهار کیلومتر در امتداد شمال به جنوب از سرچشمه رغز تا دره جنوب، ۶۴ آبشار و ۱۰۰ حوضچه طبیعی را در خود جای داده‌اند که تنها ۱۴ آبشار و آبگیر دره جنوبی مورد توجه عموم مردم و کوهنوردان بوده و با رسیدن به آخرین آبشار دره جنوبی به ارتفاع ۳۵ متر، دره جنوبی به بن‌بست می‌رسند و از مراتع زیبایی در اطراف برخوردار هستند.

چرا این تنگه رغز نام گذاری شده است؟

رغز به‌معنای راه بکر و لغزنده است. گرچه این نام در بین کوه‌نوردان و طبیعت دوستان ایران است، ولی مردمان محلی به آن تنگ رودخیز است می‌گویند که آبی به زلالی اشک چشم دارند. اگر شما هم کوهنوردی می کنید حتما نیاز به پوشاک کوهنوردی با کیفیت دارید، پس همین حالا فروشگاه را ببینید!

تنگه رغز كجاست ؟

تنگه رغز داراب یا دره رغز داراب که از جاذبه های گردشگری با نام داراب فارس محسوب می‌شود، در بخش فسارود، در ۳۰ کیلومتری شمال‌غربی شهر داراب و در نزدیکی روستای رغز است و یکی از مناطق بکر طبیعت‌گردی ایران می‌باشد. این تنگه در منطقه‌ای بنام حسن آباد، در جنوب شرقی استان فارس که از شمال به شهرستان‌های نی‌ریز و استهبان می‌باشد، از غرب به شهرستان فسا، از جنوب به شهرستان لار و زرین دشت و از شرق به استان هرمزگان محدود شده است.

تنگه رغز در کجا قرار دارد

داراب دیدنی‌های منحصربه‌فرد و متعدد طبیعی و تاریخی داراست که به راستی ناشناخته مانده‌اند. اگر هدف شما بیشتر مناطق طبیعی می‌باشد، پس نخستین انتخاب، تنگ رغز بود که از جاهای دیدنی داراب و یکی از شگفت‌انگیز‌ترین تنگ‌های ایران محسوب می‌شود.

اگر به مطالعه علاقه مندید پیشنهاد می‌کنیم مقاله غار سهولان را مطالعه کنید.

مسیر دسترسی به تنگ رغز کجاست ؟

برای رفتن به تنگه رغز داراب ، ابتدا باید به شهر داراب استان فارس بروید، بعد از طی کردن مسافتی، در حدود ۳۵ کیلومتری جاده داراب-شیراز به گردنه دراکویه می‌رسید. مسیر خاکی از اینجا شروع خواهد شد. با استفاده از وسایل نقلیه موجود و پس از گذشتن از منطقه کوه درختی در سمت چپ و مسیری در حدود دو ساعت، مسیر خاکی به اتمام خواهد رسید و پیمودن ادامه مسیر با پای پیاده آغاز شده است. تنگ رغز داراب تصاویر بسیار جذابی نیز دارد که پیشنهاد می‌کنیم حتما پیج اینستاگرام کوه بیست را فالو کنید و آن‌ها را ببینید.

از سمت راست جاده که شروع به پیاده روی کنید به چشمه بیدک می‌رسید. ادامه مسیر پاکوب بدون شیب است. رفته رفته شیب بیشتر می‌شود و سپس سراشیبی است و با عبور از روی سنگ‌های بزرگ، در نهایت در مسیری بدون شیب به چشمه می‌رسید.

موقعیت جغرافیایی: E۵۴۱۸۰۵ N۲۸۴۹۴۵

فاصله تنگه رغز تا داراب شیراز : بیشتر از ۲۵۰ کیلومتر؛ حدود سه ساعت

پیمایش تنگ رغز چگونه ممکن است؟

برای رسیدن به منطقه سرچشمه تنگ رغز ، دو مسیر پیمایش وجود دارد؛ یکی با حدود چهار ساعت کوهپیمایی و مسیر دیگری که حدود دو ساعت با خودرو و حدود دو ساعت کوهپیمایی دارد. از ابتدای دره که محل مناسبی جهت پارک اتومبیل است تا آخرین آبشار، حدود سه کیلومتر مسیر راهپیمایی آن هم در میان آب‌های زلال این دره وجود دارد که در برخی موارد نیاز است حتما از وسایل و ملزومات خاص صخره‌نوردی و ایجاد کارگاه استفاده شود.

با توجه به آن که صعود مسیر توام با طی کردن آبگیرها و آبشارهای متعدد است، صعود در آبشارها یا حرکت در زیر آبشارها نیز به زیبایی و جذابیت کار می‌افزاید. زلالی آب حوضچه‌ها به‌گونه‌ای است که فرد می‌تواند عمق آن‌ها را به‌خوبی تماشا کند. عمق آب در تنگه رغز برخی حوضچه‌ها به ۲۰ متر هم می‌رسد. در حدفاصل منطقه سرچشمه و دره جنوبی رغز، ده‌ها آبشار و آبگیرهای زیبا و طبیعت بکر تنها با استفاده از وسایل فنی امکان پیمایش دارد. از منطقه سرچشمه نیز بدون وسایل فنی امکان بازدید از چندین حوضچه و آبشار میسر است و نهایتا با رسیدن به آبشار بلندی به طول ۲۳ متر، کوهپیمایی متوقف می‌شود.

نحوه پیمایش رغز

همه‌ آبشارهای تنگه رودخیز احتیاج به کارگاه زدن ندارند و با توجه به شفافیت آب، عمیق بودن حوضچه زیر آبشار معلوم است که در این صورت می‌توان در آب پرید که هم لذت‌بخش است، هم وقت کمتری را می‌گیرد. سفر در طول این دره بدون داشتن چنین امکاناتی، بسیار سخت و خطرناک خواهد بود. برای سفر بهتر و امن‌تر در این تنگه زیبا بهتر است از راهنمایان مجرب محلی کمک بگیرید. بهترین زمان فرود از این دره آخر اردیبهشت ماه تا آخر مهرماه است. بلندترین آبشار این دره، آبشار آذرخش به ارتفاع ۶۵ متر و آخرین آبشار، آبشار وداع با ارتفاع ۴۶ متر است.

بهترین زمان سفر به تنگه رغز

اکنون که با تنگه اسرارآمیز رغز آشنایی پیدا کردید و تصمیم گرفتید هیجان دره نوردي را در این مکان تجربه کنید و نیز آدرنالین خونتان را افزایش دهید؛ پیشنهاد می‌دهیم فصل بهار و تابستان را برای آغاز این سفر کاملا ماجراجویانه انتخاب کنید.

بهترین زمان برای سفر به تنگه رغز شيراز از اواخر اردیبهشت ماه تا اوایل مهرماه می‌باشد؛ در این هنگامه سرچشمه‌های پر آب این تنگه، و نسیم از آبشارهای متعدد آن، در روزهای گرم این ماه‌های سال خنکی لذت‌بخشی را هدیه خواهد کرد.

تجهیزات لازم و ضروری برای بازدید از تنگ زغر

  • در سفر به تنگ رغز جلیقه نجات، کلاه ایمنی، طناب، هشتی، کارابین (از ابزارهای کوهنوردی)، هارنس (صندلی صعود) را فراموش نکنید و حتما اقلام داخل چک لیست وسایل کوهنوردی خود را همراه داشته باشید.
  • با توجه به گرمای هوا، به‌همراه داشتن یک بیواک (نوعی کیسه خواب) جهت سپری کردن شب کافی است. در ضمن بیواک جای زیادی در کوله نمی‌گیرد و با توجه به کوچکی، ضد آب کردن آن راحت است، ولی کیسه خواب هم جا گیر است و هم اگر خوب ضد آب نشده باشد و خیس شود، سنگین شده و حمل کوله‌پشتی را سخت می‌کند. جهت احتیاط می‌توانید یک ملافه مخصوص که در داخل کیسه خواب استفاده کنید نیز می‌توان به‌همراه داشت تا اگر شب هوا سرد شد، بتوان از آن استفاده کرد. این ملافه‌ها کوچک هستند و جای زیادی از کوله‌پشتی را نمی‌گیرند.
  • آب کل مسیر قابل آشامیدن است، ولی بهترین آب همان آبی است که در سرچشمه از دل زمین به بیرون می‌تراود.
  • به‌علت سردی آب حتما لباس مناسب یعنی وت سوت (لباس غواصی) معمولا استفاده شود.
  • برای فرود از آبشار حتما کفش مناسب تنگه رغز به‌همراه داشته باشید و بهتر است که از صندل‌های طبیعت‌گردی جلو و پشت بسته استفاده کنید چون ممکن است سنگ‌های درون حوضچه‌ها و صخره‌ها به پاهای‌تان آسیب برسانند.
  • برای گذر از تنگ رغز نیازی به هدلامپ (چراغ پیشانی) نیست و در تمام مسیر نور به‌اندازه کافی موجود می‌باشند، فقط در هنگام اتراق شب شده است که چراغ قوه نیاز می‌شوند.
  • آب‌بندی کوله‌پشتی باید به بهترین روش انجام گیرد. (قرار دادن وسیله مورد نظر در یک زیپ‌کیپ و سپس دو یا سه نایلون فریزر داخل هم که سر آن‌ها را تک تک گره زده اید و در نهایت قرار دادن کیسه بزرگ پلاستیکی در کوله و گذاشتن کلیه وسایل در آن و گره زدن سر آن). قبل از بستن و گره زدن نایلون‌ها، هوای آن‌ها را تا جایی که ممکن است خالی نگه دارید.
  • بهتر است جهت در امان ماندن از نیش پشه‌ها در طول شبانه روز اقامت در سرچشمه، یک قلم دافع حشرات حتما به‌همراه داشته باشید.
  • برای اقامت شب باید دقت کرد، چراکه در طول مسیر نقاط کمی است که فضای مناسب را برای این کار داشته باشند.
  • وسایل و مواد خوردنی را که قرار است در طول مسیر استفاده کنید، در درون کیسه‌ای جدای آن کیسه در کوله بگذارید.
  • به‌ازای هر پنج نفر حداقل یک فلاسک کوچک آب، نسکافه گرم به‌همراه داشته باشید تا در مواقع لزوم بتوانید از آن بنوشید و گرم بشوید.
  • مناسب‌ترین کوله برای این برنامه کوله‌های مخصوص دره‌نوردی و غارنوردی است، چراکه هم آب به خودشان نمی‌آورند، هم آب به‌راحتی از آن‌ها خارج می‌شوند.
  • بهتر است یک نفر از افراد کوله‌پشتی به‌همراه نداشته باشند (وسایل خود را در کوله دیگر اعضا قرار دهند) تا بتوانند به‌راحتی یکی از طناب‌ها و ابزار مورد نیاز را که در کوله حمل ابزار قرار می‌گیرند، به دوش گرفته و به‌راحتی آن را به نفرات جلو باشند.
  • بردن یک گونی و یا کیسه زباله برای آوردن زباله‌های گروه به بیرون از دره برای زیبایی محیط مسئله مهمی می‌باشد.

نکات ایمنی مهم برای بازدید از تنگه رغز

سفر به رغز خالی از خطر نیست و هر ساله افرادی به‌دلیل عدم آشنایی با این تنگه دچار مشکل شده‌اند. بنابراین برای در امان ماندن از خطرات تنگ رغز رعایت نکات ایمنی زیر ضروری است:

  1. توصیه می‌شود سفر به تنگ رغز داراب را همراه با تورهای حرفه‌ای و راهنمایان بومی و آشنا با محیط این تنگه آغاز کنید و نیز از تنهایی سفر کردن به این مکان خودداری کنید.
  2. اگر هم شنا بلد نیستید، ترس از ارتفاع دارید و با اصول صخره نوردی نیز آشنایی ندارید، توصیه می‌کنیم تنگه رغز را از برنامه سفرتان خارج کنید. برای سفر به این تنگه داشتن این مهارت‌ها الزامی هستند .
  3. به وضع هوا و پیش‌بینی سازمان‌های هواشناسي توجه کنید و خطر باران را حتما جدی بگیرید.
  4. در برنامه بازدید هرچه تعداد افرادی که می‌روند کمتر باشد ایمنی و سرعت برنامه افزایش می‌یابد.
  5. افراد باید کاملا به فرود و دست به سنگ مقدماتی آشنایی داشته باشند و نیز جسارت و بنیه بدنی مناسبی داشته باشند.
  6. مهارت شنا کردن به شما شدیدا کمک می‌کند تا از آبشارنوردی لذت بیشتری ببرید.
  7. در هنگام شنا کردن از ماهی‌های حوضچه‌ها نترسید.
  8. کبوترها در طول مسیر عبور، در گوشه و کنار، آشیانه دارند و در طول حرکت باید مراقب بود تا لانه کبوتری را تخریب نکنید یا به جوجه‌های آن‌ها آسیب نرسانید.

جاهای دیدنی در تنگه رغز

در دره رغز شيراز حوضچه‌ها و آبشارهای متعددی وجود دارد. در کنار آخرین آبشار نیز یادبودی از کاشفان اولیه این تنگه و نیز چند کوهنورد سفر کرده، نصب شده اند.

مکان های دیدنی raghaz

آبشارهای مهم مسیری که گروه کوهنوردی آذرخش داراب نام گذاری کرده‌اند، به‌ترتیب فرود عبارت‌اند از:

  • آبشار نگین: ارتفاع ۱۶ متر، عمق آب ۸ متر و طول حوضچه ۴۱ متر
  • آبشار بوم رنگ: به ارتفاع ۷ متر، عمق آب ۸ متر و طول حوضچه ۳۱ متر
  • آبشار مسعود: به ارتفاع ۸ متر، عمق آب ۱۲ متر و طول حوضچه ۱۵ متر
  • آبشار گلاب: ارتفاع ۱۱ متر، عمق آب ۷ متر و طول حوضچه ۱۲ متر
  • آبشار فتح: به ارتفاع ۸ متر، عمق آب ۱/۵ متر و طول حوضچه ۶ متر
  • آبشار حکمت: به ارتفاع ۱۱ متر، عمق آب ۱۵ متر و طول حوضچه ۳۲ متر
  • آبشار کبوتر: به ارتفاع ۲۵ متر، عمق آب ۲۰ متر و طول حوضچه ۶ متر
  • آبشار جام: به ارتفاع ۹ متر، عمق آب ۶ متر و طول حوضچه ۳۶ متر
  • آبشار دماغه (فراز): به ارتفاع ۱۲ متر، عمق آب ۲ متر و طول حوضچه ۴ متر
  • آبشار آذرخش: به ارتفاع ۶۵ متر، عمق آب ۶ متر و طول حوضچه ۱۱ متر
  • آبشار یادگار: به ارتفاع ۴ متر، عمق آب ۸ متر و طول حوضچه ۱۱ متر
  • آبشار وداع: به ارتفاع ۴۶ متر، عمق آب ۱۰ متر و طول حوضچه ۷ متر

تور تنگه رغز چگونه برگزار می‌شود؟

اگر تصمیم دارید به تنگه رغز بروید؛ می‌توانید در قالب تور تنگه رغز که توسط آژانس‌ها، موسسه‌های گردشگری و راهنمایان مجرب برگزار می‌شود به این مکان دیدنی سفر کنید. برای این منظور کافی است جستجویی در اینترنت داشته باشید و از بین تورهای معتبر، تور مناسب را انتخاب کنید و راهی این سفر ماجراجویانه به قلب دره‌ای حیرت‌انگیز شوید. در ضمن بهتر است بدانید که:

برخی از تورهای رغز عروس دره معمولا در قالب برنامه‌ای دو روزه برگزار می‌شود که روز اول به آموزش پرداخته خواهد شد.

تورهای تنگه رغز

چرا کوه بیست بهترین تور سفر به تنگه رغز را دارد

از آن جا که سفر به تنگه رغز نیازمند مهارت‌های خاصی می‌باشد، برخی از تورهای حرفه‌ای در کوه بیست به برگزاری کلاس‌های آموزشی و نیز عملی مثل آموزش تکنیک‌های فرود برای دره‌نوردی، اقدام می‌کنند و شما با انتخاب این تورها نیز و یادگرفتن مهارت‌های لازم، با خیال آسوده‌تر به این سفر می‌روید.

تجهیزات لازم مانند لباس غواضی، کارابین، جلیقه نجات و نیز کلاه ایمنی در اختیار افراد قرار داده می‌شوند.

پرسش‌های متد اول

تنگه رغز کجاست؟

تنگ رغز عروس دره های ایران در بخش فسارود استان فارس ، در ۳۰ کیلومتری شمال‌غربی شهر داراب  واقع شده است و در نزدیکی روستای رغز قرار دارد. اکنون که می‌دانید تنگ رغز کجاست همین حالا برنامه ریزی کنید و کوله سفر خود را جمع کنید.

بهترین زمان سفر به تنگه رغز چه فصلی است؟

بهار و تابستان می‌باشد.

جاهای دیدنی تنگه رغز کدامند؟

حوضچه‌ها و آبشارهای متعدد هستند.

در سفر به مسیر تنگه رغز به چه تجهیزانی نیاز است؟

جلیقه نجات، کلاه ایمنی، طناب، هشتی، کارابین (از ابزارهای کوهنوردی)، هارنس (صندلی صعود)، کفش مناسب و… از ابزارهای دره رغز داراب فارس هستند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا